Verdens Helse-Organisasjon (WHO) anerkjenner i dag behovet for Eksistensielle Dimensjoner som et grunnleggende behov. Det er et finere ord for søken etter dypere mening med det å leve. Dette skjer fordi forskere etter hvert erkjenner behovet for spiritualitet, mening, håp og optimisme som så grunnleggende at de påvirker alle andre aspekter av livene våre.
Det viser seg nemlig at forskning fra flere tiår nå begynner å avdekke en sterk sammenheng mellom vår egen oppfatning av helse og livskvalitet, og effekten det har på alvorlige sykdommer som høyt blodtrykk, depresjon og utfallet av behandling med cellegift, for å nevne noen. Disse sykdommene begynner å ta epidemisk form i vårt moderne samfunn. Statistikken viser blant annet at depresjon er sykemeldingsgrunn nummer én i Norge.
Forskning fra Sverige er av interesse for oss i Norge, og viser at befolkningen gjennomgående lever sunne, aktive og lange liv. Men det viser seg også at selv om svært mange av oss ikke direkte faller inn under høy-risiko grupper rent medisinsk, så ser man en klar økning av diagnoser som depresjon og angst. Og man ser sammenheng med hvordan vårt indre landskap arter seg med graden vi utvikler av stress, overvekt og smerte.
Disse resultatene samsvarer med den forskningen som i dag gjøres på blant annet Harvard Universitetet, Standford og HeartMath Institute, og mange andre tunge forskningsmiljøer. Et av hovedsatsningsområdene på medisinske fakultetet ved Harvard er i dag «Body-Mind Medicine». Altså sammenhengen med hvordan vi har det og hvordan det fremkaller fysisk, psykisk og emosjonell virkelighet.
Hva er «Selvutvikling»?
Selv om «den alternative» bevegelsen, selvutvikling og New Age har blitt sett på som virkelighetsflukt, naivitet og desperasjon fra mennesker som søker lettvinte løsninger, så viser det seg at langvarig forskning sier noe annet. Det har vært et langt lerret å bleke, for det er mange som kategorisk ikke ønsker å se de resultatene vi i dag kan vise til. Mennesker som opplever tilstander av dyp takknemlighet, magi, tilhørighet – på et grunnleggende plan, integritet, spirituell tillit, indre fred, håp og optimisme, viser seg å leve svært, svært mye mer meningsfylte og tilfredsstillende liv!! Høres ganske «innlysende» ut, men statistisk er det få mennesker som velger aktivt å skape seg et meningsfylt liv.
Og er ikke DET verdt å søke?
Grunnen til at vi i vår moderne, «realistiske», hodestyrte verden ikke søker mening og innhold er kanskje fordi vi ikke har oversikt over AT det finnes gode metoder og verktøy for å oppnå akkurat dette. Ikke bare jobber Akashaskolen med et slikt metodeverk, som er utviklet siden 1960-tallet og som i dag har mange hundretusener av mennesker som kan bekrefte virkningen av. Vi har også mange ti-talls studenter som har funnet veien ut av svært tunge, psykiatriske diagnoser, oppgitt av «systemet». Er da Akashaskolen en skole for mennesker med spesielt tunge skjebner? NEI, vi er en «cosmic kindergarden» for «vanlige» mennesker som ikke har blitt kjent med han eller hun som bor inne i seg.
Vi har nå holdt på i snart 15 år i den form vi nå jobber, og har konkrete resultater fra hvert år vi har tilbudt våre kurs. Så vi kan etter hvert formidle en sterk erfaring- basert kunnskap om hvordan vi kan hjelpe deg til å etablere et dypt, hjertelig, omsorgsfullt og energetisk vennskapsforhold til deg selv. Du skal tross alt leve hvert minutt resten av livet med deg selv. Dette kan høres litt «glad-alternativt» ut, men det er et faktum at de fleste mennesker har så godt som ingen egenkjærlighet mot sin unike personlighet. Som Louise Hay sier «De fleste mennesker elsker ikke seg selv, til nød aksepterer de seg…».
Verdens Helse har savnet en dimensjon; det å føle seg hel.
Og nå finner WHO at dette medfører enorme konsekvenser for hvor meningsfylt, verdifylt og håpefylt vi opplever vår egen eksistens. Det er rett og slett hele livet, hver eneste dag, alle relasjoner, selvverde, selvtillit og selvaksept, rett og slett ALT vi snakker om her.
Professor Valerie DeMarinis kaller dette «The Existential Epidemiology» og viser til at dersom vi ikke har en grunnleggende relasjon innover kan dette påvirke både vår evne til å ta gode valg for oss selv, opplevelse av grunnleggende kaos, og med det en manglende evne til å finne mening i livet. Og ordet «Epidemi» dukker igjen opp. Kanskje er vi i den vestlige verden ikke bare i en Tapt Meningsepidemi, kanskje er vi i en Tapt Mening pandemi…
«En mann dro til India for å finne seg selv, og kom hjem tomhendt…»
En gøyal vits… men, dessverre en erfaring mange mennesker i vår vestlige verden kan relatere til. Vi lever i en fundamental livskrise når det gjelder mening og innhold i vår kultur. Og dette dreier seg ikke om å fordømme verken verdslighet, materialisme eller intellektuell inflasjon. Vi har aldri hatt så mange muligheter, så mange valg, så stor grad av påvirkning av egen skjebne. Men, kollektivt har vi gjennomgående blitt perfeksjonister. Vi vet hvordan vi ønsker å fremstå, vi vet hvor pene, sosialt trygge, vellykkede, rike og attraktive vi ønsker å være. Og selv om vi ønsker å ta avstand fra det overfladiske, det lettvinte og det perfekte, så blir det nesten som om vi trenger gode forklaringsmodeller for «hvorfor». Hvis en person avstår fra høyere utdannelse, moteriktig fremferd eller materialistiske statussymboler, kommer det ofte, uoppfordret, en sterk begrunnelse, som skal rettferdiggjøre at valget kan oppfattes som «ikke-perfekt». Og dette er ikke fordi vi trenger å være slaver av perfeksjonismen, men fordi den kollektive perfeksjonismen har gjennomsyret vår virkelighet gjennom hele vårt liv.
Derfor opplever vi også en sterk estetisk spirituell trend. Der man helst skal reise til India, eller Bali, for å få noe man ser for seg som en dyp kontakt med magisk, gudommelig åpenbaring, som automatisk gjør at du elsker deg selv, du skjønner meningen med livet ditt og alt som har med selvverde, selvrespekt og egenkjærlighet er fra nå av i boks… Og istedenfor kommer man tomhendt hjem. Ikke fordi det ikke er mulig å få tak i egne ressurser og dyp selvrespekt i India, eller Bali, men du finner det ikke der – du finner det her!!! Og her er akkurat hvor du er til enhver tid. Men i vår hektiske hverdag ser vi at vi trenger en forståelse for den dypere psykologien som ligger i klare å skille mellom alle «burde», «skulle», «måtte» og «hvis bare» stemmene, som vi identifiserer som våre egne.
Mange mennesker sliter med å se for seg hva man kan forvente av en selvutviklingsprosess. Dette er ofte relatert til den kollektive perfeksjonismen. Må jeg forsake alle mine uvaner, gleden over en god sjokoladekake, eller å drikke øl med gutta? Må jeg leve etter strikte regler om renhet, grønnhet og dyp harmoni i alt jeg gjør (for det har jeg ikke tid til akkurat nå)?… Eller er jeg ikke i mål før jeg har en supersmidig Yoga kropp, som lett kan bøyes og bendes i alle retninger. Jeg må da leve i Feng Shui riktige omgivelser og går barbent i dyre økologiske designklær i en svært lekker, strøken, ryddig bolig??
Jeg setter det selvsagt på spissen; men kjenn litt etter hva slags «perfekte bilder» som har samlet seg i dine indre stemmer og i din idé om hva som skal til for at du vil bli fornøyd og tilfreds med din egen tilværelse. Og med psykologisk forskning over mange ti-år i ryggen; regn med at du ikke kommer til å finne den tilfredsheten om du fremkaller disse bildene…
Ekte vennskap inneholder både gode og dårlige dager.
Når vi søker å etablere et dypt og ekte vennskap med seg selv, for å finne ressursene våre, og talentene våre, trenger vi å forstå hvor mislykkede vi alle føler oss opp mot «det perfekte». For det første opererer man med en statistisk sannsynlighet på mange 10-talls prosent av drømmene dine er knyttet til kollektive idealer og perfeksjonisme. Hos noen nærmere 100%. Da blir man slave av hva andre synes, alt dreier seg om statussymboler og trender og det kan fort bli direkte narsissistisk.
Men, når dette er sagt. Artikkelen her har nå påvist at vi vitenskapelig ser sammenheng mellom spiritualitet, selvutvikling, dyp indre forståelse og selvaksept. Så nå kommer selve poenget med det jeg skriver om. Er du en av de statistisk mange, som bærer en intens lengsel etter mening i eget liv? Hva kan du i så fall gjøre?
Kroppen vår fungerer slik at vi rent hormonelt og instinktivt operer med enten gass eller brems. Gass kan, når vi kjører for hardt, ende i kronisk stress og aktivering av fight or flight (or freeze) tilstander. Da er vi instinktive, i overlevelsesmodus, og kun opptatt av å komme oss i sikkerhet. Her finnes ingen livskvalitet, mening eller dyp egenkjærlighet. Kun overlevelse. Forskning viser at et skremmende høyt antall av oss som lever i den vestlige verden ikke lenger vet hvordan vi setter på bremsen. Dette lærer du på Akashaskolens Introkurs. Ved å gjenopprette balanse, og lære effektive teknikker for å «skru av» stresset og den mengden adrenalinproduksjon som til slutt gjør oss redde og deprimerte, er du allerede på vei mot å søke mening.
Men å gjenfinne en indre balanse er bare første skrittet. For, det er først når vi er ute av de negative stress-spiralene våre, at vi går over i det å leve. Da først får styringssystemene og underbevisstheten vår kapasitet til å fokusere på trivsel og mening. Men, da trenger vi også å lære oss å skille mellom «skulle og burde og måtte» stemmer i hodet vårt, opp mot vår genuine, intuitive stemme som hjelper oss til å finne tilbake til vår sjels plan med dette livet. Hos naturfolk med stor grad av tilgang til balanse både fysisk og psykisk, finner vi betydelig større grad av glede og lykke. De har materielt sett så å si ingenting, men de trenger heller ikke vår søken etter «perfeksjonisme» når de grunnleggende lever et meningsfylt, verdifylt og spirituelt liv. Og nå begynner altså vitenskapen å snuse på de teknikkene vi jobber med blant annet på Akashaskolen, og se på de som selve nøkkelen til å gjøre noe med den epidemiske lengselen etter mening!
Er du nysgjerrig på hva du kan gjøre for å gjenvinne balanse i forhold til mening og innhold i livet ditt, er introkurset vårt noe for deg, gå inn på: http://www.akashaskolen.no/akashaskolen/akashaskolens-introkurs-sett-deg-i-forersetet-i-ditt-eget-liv/ og start reisen sammen med oss videre i retning av et liv sammen med den person som betyr noe, nemlig deg selv.
Så ta deg selv på alvor og sett det i førersetet i ditt eget liv! Og meld deg på vårt Introkurs.
Praktisk Informasjon:
Introkurset går over en helg, fra 10:00-18:00 hver dag (med lunsjpause).